Fysiotherapie Heerderrein
oedeemfysiotherapie

Fysiotherapie is een vakgebied dat zich bezighoudt met het behandelen en voorkomen van lichamelijke klachten en blessures. Er zijn verschillende disciplines binnen de fysiotherapie die elk gespecialiseerd zijn in specifieke gebieden van het lichaam en bepaalde behandelingen bieden. Hieronder worden enkele van deze disciplines toegelicht.

Dit zijn slechts enkele van de disciplines binnen de fysiotherapie. Het is belangrijk om te weten dat fysiotherapie een breed vakgebied is en dat er voor elk type klacht een geschikte behandeling en specialist beschikbaar is. Bij twijfel kan altijd advies worden gevraagd aan een fysiotherapeut.

Caroline Handrich

  • Oedeemfysiotherapeut
  • Gespecialiseerd in Manuele Lymfedrainage
  • Fysiotherapeut
  • Personal trainer
  • Medical Fitness Instructor

Een oedeemfysiotherapeut helpt mensen met een abnormale ophoping van vocht in hun lichaam, ook wel (lymf)oedeem genoemd. Dit kan voorkomen bij verschillende aandoeningen, zoals (borst)kanker, problemen met bloedvaten, littekens of na bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De fysiotherapeut gebruikt verschillende technieken om de afvoer van vocht te stimuleren, zoals oefeningen en ademhalingsoefeningen die gericht zijn op spieren die als een pomp werken om vocht af te voeren via lymfe- en bloedbanen. Daarnaast kan de fysiotherapeut manuele lymfdrainage toepassen, waarbij vocht met massage wordt verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de situatie stabiel blijft, kan de oedeemfysiotherapeut ook gebruik maken van bandages, tape en therapeutische kousen.

Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Sommige oedeemfysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.

oedeemfysiotherapie
echografie

Bij Fysiotherapie de Heerderrein maken we gebruik van echografie, ook wel Musculo Skeletal Ultrasound (MSU) genoemd, om opnamen te maken van het houdings- en bewegingsapparaat. Dit houdt in dat we pezen, spieren, banden, slijmbeursen, botten en gewrichten kunnen bekijken. Hierdoor kunnen we verschillende aandoeningen in beeld brengen, zoals irritaties aan pezen, verkalkingen in pezen en slijmbeursontstekingen.

Echografisch onderzoek biedt de mogelijkheid om een meer inzichtelijke diagnose te stellen en de juiste behandeling te geven. Indien nodig kunnen we u terugverwijzen naar de huisarts voor een andere interventie dan fysiotherapie. Tijdens het behandeltraject kunnen we met regelmatig echografisch onderzoek het herstel volgen en het behandelbeleid eventueel aanpassen naar aanleiding van de in beeld gebrachte resultaten.

Met echografie kunnen ontstekingen, rupturen (spier- en peesscheuren), vochtophopingen, dislocaties, cystes en laesies worden gedetecteerd. Echografie is echter niet de ultieme oplossing voor elke klacht, maar het geeft ons wel de mogelijkheid om afwijkingen in het bewegingsapparaat te zien en een snel en effectief behandelbeleid te starten om de klachten van de patiënt te verlichten.

echografie
shockwavetherapie

Heeft u last van schouderpijn met beperkte beweging, chronische elleboogpijn, knie- of achillespeespijn, hielpijn, nek-, schouder- of rugpijn, of andere vormen van tendinitis? Dan kan Shockwave-therapie (ESTW) misschien de oplossing zijn. Bespreek de mogelijkheden met uw fysiotherapeut of arts.

De voordelen van Shockwave-therapie zijn dat het een behandeling zonder geneesmiddelen is, dat de behandeling kort duurt (10 minuten per sessie), dat er uitstekende therapiesuccessen worden behaald na slechts 2-4 behandelingen, dat de oorzaak van de klachten wordt behandeld in plaats van de symptomen, dat pijnverlichting en volledig herstel van de mobiliteit binnen enkele dagen worden bereikt, dat er weinig bijwerkingen zijn (hooguit een lichte roodheid of zwelling direct na de behandeling), en dat door Shockwave-therapie een injectie of zelfs een operatie overbodig kan blijken.

shockwavetherapie
handtherapie

Harry Nijssen

  • Praktijkeigenaar
  • Echografist
  • Handtherapeut
  • Coronatherapeut
  • Gespecialiseerd in longaandoeningen zoals COPD en Astma.

Handtherapie is een vorm van therapie die gericht is op het behandelen van problemen en aandoeningen die invloed hebben op de hand, pols en arm. De hand is een zeer complex en kwetsbaar deel van ons lichaam. Een letsel of aandoening aan de hand kan leiden tot verminderde functionaliteit en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten kan dan moeilijk worden. Met handtherapie kunnen deze problemen behandeld worden.

Een handtherapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van hand-, pols- en armproblemen. Deze therapeut heeft uitgebreide kennis van de anatomie van de hand en werkt nauw samen met andere medische specialisten om de beste zorg te kunnen bieden.

De behandeling die u kunt verwachten van een handtherapeut is afhankelijk van uw specifieke probleem. De behandeling kan bestaan uit deskundige analyse van uw beperkte handfunctie, oedeembehandeling, herstel van kracht en beweeglijkheid, aanpassing van een spalk en het verstrekken van hulpmiddelen. Daarnaast zal de therapeut ook ergonomische adviezen geven om verdere problemen te voorkomen.

Handtherapie wordt vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. De kosten voor op maat gemaakte spalken worden meestal niet vergoed door de verzekeraar en u wordt hierover geïnformeerd door de therapeut.

Handtherapie kan worden gebruikt voor de behandeling van diverse aandoeningen, zoals triggerfinger, carpale tunnelsyndroom, peesontstekingen, artrose, peesletsels, ziekte van Dupuytren, situaties na operaties bij fracturen en vele andere aandoeningen.

handtherapie
COPD-fysiotherapie

Rex Schreijen

  • Praktijkeigenaar
  • Fysiotherapeut
  • Gespecialiseerd in Diabetes en COPD
  • Coronatherapeut

Hart- en vaatziekten en long- en luchtwegaandoeningen komen vaak voor en hebben grote gevolgen voor de gezondheid en levensduur van mensen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat training en deskundige begeleiding belangrijk zijn voor mensen met bijvoorbeeld hartfalen en COPD (chronische obstructieve longziekte).

Een hart-, vaat- en longfysiotherapeut kan deze patiënten helpen door middel van oefeningen en ademtechnieken om hun conditie te verbeteren en hun aandoening beter onder controle te krijgen. De patiënten voelen zich hierdoor meer in controle en worden gestimuleerd om hun levensstijl en gewoonten te verbeteren.

De hart-, vaat- en longfysiotherapeut werkt samen met andere disciplines om de beste zorg te bieden aan deze patiënten en hun omgeving.

COPD-fysiotherapie
golffysio

John Keydener

  • Praktijkeigenaar
  • Fysiotherapeut
  • Golf Fysio Trainer
  • Titleist Certified Medical Professional level 3

In 1996 bracht Tiger Woods kracht- en conditietraining naar de golfsport. Tegenwoordig is het essentieel voor topgolfers om fysiotherapeuten, bewegings- en inspanningsfysiologen te hebben om hen te begeleiden. Golfspecifieke fitness, blessurepreventie en stabiliteitstraining zijn nu belangrijke onderdelen van de trainingsroutine voor topgolfers, recreatieve golfers en clubspelers.

Een goed lichaam voor mobiliteit en stabiliteit kan helpen bij beter golfen en het voorkomen van blessures. Veelvoorkomende golfblessures zijn spier-, pees- en bandpijn in de knieën, heupen, onderrug, schouders, ellebogen, polsen en handen.

golffysio
orofaciaal

Sander Nelissen

  • Fysiotherapeut
  • Orofaciaal Fysiotherapeut i.o.
  • Mime-therapeut

Orofaciale fysiotherapie is een gespecialiseerd vakgebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op het behandelen van klachten die te maken hebben met het hoofd, het gezicht en de hals. Deze vorm van fysiotherapie is gericht op het verbeteren van de functie en het verminderen van pijn in het gebied rondom de mond, het kaakgewricht, het kauwstelsel en de nek.

Bij orofaciale fysiotherapie ligt de focus voornamelijk op klachten in het hoofd- /halsgebied en kauwstelsel.

Onze orofaciaal fysiotherapeut is op dit moment werkzaam in de volgende domeinen:

  • Cervicale wervelkolom (nek)
  • Kauwstelsel
  • Neurologie in het hoofd-halsgebied

Denk hierbij aan de volgende klachten:

  • Kaakklachten
  • Klemmen van de kaak en tandenknarsen
  • Pijn in het gezicht, kaak of hoofd
  • Nek- en schouderklachten
  • Aangezichtsverlamming (mime-therapie)
  • Hoofdpijnklachten
  • Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanning.

De werkzaamheden die de orofaciaal fysiotherapeut uitvoert bestaan o.a. uit uitleg en adviezen, oefentherapie en het aanleren van technieken om de klachten te verminderen/ voorkomen.

Voor uitgebreidere informatie zie:

https://defysiotherapeut.com/gespecialiseerde-fysiotherapie/orofaciaal-fysiotherapeut/

orofaciaal
Contact

Fysiotherapie ‘de Heerderrein’ is gevestigd in het Gezondheidscentrum de Heerderrein in de Maastrichtse wijk De Heeg sinds 1993. Een team van 9 fysiotherapeuten helpt u graag.
Een afspraak kunt u telefonisch maken of via de contact-pagina. Behandelingen worden bij voorkeur gepland tussen 8.00 uur en 18.30 uur.

Centrum voor Fysiotherapie
Gezondheidscentrum
De Heerderrein
Rijksweg 72a4
6228 XZ Maastricht
Tel: 043-3615354
fysiotherapie@heerderrein.nl

Contact